Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Υπό την εποπτεία του ΠΕΚΑ η λίμνη Κουμουνδούρου


Στο πλαίσιο δράσεων διαχείρισης, προστασίας και αποκατάστασης

Υπό την εποπτεία του έθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την προστασία της Λίμνης Κουνδούρου που βρίσκεται στα όρια των δήμων Χαϊδαρίου και Ασπρόπυργου.

Με το έργο «Παρακολούθηση της οικολογικής ποιότητας της Λίμνης Κουμουνδούρου και σχεδιασμός δράσεων διαχείρισης, αποκατάστασης και ανάδειξης», το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες, έχει σχεδιαστεί αντιπροσωπευτικό δίκτυο μετρήσεων και δειγματοληψιών στο οποίο θα πραγματοποιηθούν μηνιαίες δειγματοληψίες για νερά, εφάπαξ δειγματοληψίες για ιζήματα και εποχικές δειγματοληψίες για φυτοπλανγκτόν, μακρόφυτα και μακροασπόνδυλα, που θα καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνεια και τα διάφορα βάθη της λίμνης.

Όλες οι ανωτέρω μετρήσεις θα καταχωρηθούν σε βάση δεδομένων και σε Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών με στόχο να επεξεργασθούν ώστε να αποκτηθεί μία πλήρης εικόνα της περιβαλλοντικής κατάστασης της περιοχής μελέτης. Επίσης, θα εκτιμηθεί η επικινδυνότητα ρύπανσης της λίμνης από την εισροή υπόγειων υδάτων, ενώ θα υπάρχει συνεχής καταγραφή φυσικοχημικών παραμέτρων μέσω αυτόματων, τηλεμετρικών σταθμών παρακολούθησης. Με βάση τα αποτελέσματα της ερευνητικής προσπάθειας θα σχεδιαστούν δράσεις διαχείρισης, προστασίας και αποκατάστασης της λίμνης ενώ θα αναπτυχθεί υλικό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης για το οικοσύστημα της Λίμνης Κουμουνδούρου.

Το έργο αυτό διάρκειας 18 μηνών θα υλοποιηθεί από το Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με φορέα χρηματοδότησης την Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. και θα αποτελέσει επιδεικτικό έργο προπομπό για τη συνεργασία της πολιτείας και των αξιόπιστων Ινστιτούτων της με τον ευαίσθητο περιβαλλοντικά επιχειρηματικό κόσμο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ανάλογων περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου